PROTEZ

Sabit protezler

Tek bir diş üzerindeki madde kayıplarının giderildiği kronlar veya diş eksikliklerinin tamamlandığı köprüler sabit protezler olarak adlandırılır. İnsanın kendi dişine en yakın protezlerdir.

Köprü yapımı diş eksikliğinin giderilmesinde kullanılan yöntemlerden birisidir. Eksik diş veya dişler komşu dişlerden destek alınarak yapılan köprülerle oluşturulmaya çalışılır. Bu nedenle komşu dişlerin küçültülmesini gerekir. Köprüler genellikle çiğneme kuvvetlerine dayanacak metalik bir alt yapı ve estetiği sağlayan porselenden oluşur. Ancak günümüz teknolojisinde bazı durumlarda sadece porselenle ya da zirkonyumla köprü yapılması mümkün olmaktadır.

Hareketli protezler

Eksik diş sayısının sabit bir protezle telafi edilemeyeceği durumlarda uygulanır. Protezin çene üzerindeki eksik bazı dişleri tamamlaması halinde parsiyel protez, çenedeki dişlerin tümünün eksik olması durumunda ise total protez diye adlandırılır. Günümüz teknolojisinde, protezlerle doğal görüntüyü ve hastanın estetik beklentilerini sağlamak oldukça kolaylaşmıştır. Tam protezler akrilikten başarılı olarak yapılırlar. Parsiyel protezlerde akrilikten yapılabilir. Parsiyel protezlerin bir kısmının hafif bir alaşımdan yapılması protezin kitlesini azaltır. Yani ağıza daha küçük bir protez uygulanır ayrıca kırılmalara karşı daha dirençli bir yapı oluşur.

Hareketli protezlerin temizlenmesi

Eğer hareketli proteziniz varsa, onların temiz tutulması önemlidir. Protezlerin temizlenmesi doğal dişlerin temizlenmesinden daha kolaydır. Zira dışarı çıkarılıp diş macunlarıyla fırçalayarak rahatlıkla temizleyebilirseniz.

Protezinizin kırılmaması için su dolu bir kap içinde yıkayın, böylece düşürürseniz kırılma olmaz. Orta sertlikte bir fırça ile her gün fırçalayın. Diş macunu veya sabun kullanabilirsiniz ama ağzınıza uygulamadan önce iyice durulayın.